Gezocht vrijwillig spreekuurhouder(s) in Geleen.
Voor de realisatie van laagdrempelige en toegankelijk nieuw spreekuur/inlooppunt in Geleen. Mensen kunnen hier terecht voor uitleg en begeleiding m.b.t.. arbeidsongeschiktheid, werk&inkomen, re-integratie, uitkeringen door (ervaringsdesk.)vrijwilligers.
Naast de 12 spreekuurpunten die er al zijn in Limburg is er behoefte en wens voor de realisatie van laagdrempelig en toegankelijk spreekuur in Geleen. Zoals gezegd mensen kunnen hier kosteloos terecht voor persoonlijk gesprek/informatie over sociale zekerheid en/of begeleiding bij contacten met publieke instanties (UWV, sociale dienst, SVB etc.).
Denk daarbij aan vagen over arbeidsongeschiktheid (Wia, Wao, Wajong), ziektewet, Poortwachter, brieven van het UWV, vragen m.b.t.. het vervolg traject, re-integratie, gevolgen voor inkomenspositie etc.
Verder kunnen er vanuit de (gezamenlijke) spreekuren regelmatig bijeenkomsten worden gepland om mensen voorlichting te geven over wetswijzigingen en regelingen.
Profiel van de vrijwilliger / spreekuurhouder:
Je bent betrokken en hebt oprechte interesse in mensen.
Daarnaast kun je héél goed te kunnen luisteren. Vooral ‘de klant’ het verhaal te laten doen en ben je in staat om door te vragen, ‘de vraag achter de vraag’ te ontdekken. Deze klantgerichtheid uit zich ook door het regelmatig samenvatten en controleren bij de klant of de vraag wel helder genoeg geformuleerd is.
Een spreekuurhouder is ook in staat om een vervolgafspraak te plannen met de klant (tijdens spreekuurtijden) omdat een antwoord op vragen niet altijd meteen gegeven kan worden.
Aan jou wordt gevraagd minimaal 1 dagdeel per week (2 – 3 uur) beschikbaar te zijn voor het ‘bemensen van het spreekuur’ en regelmatig deel te nemen aan overleggen. En regionaal en provinciaal georganiseerde scholing te volgen.
Een vrijwilliger/spreekuurhouder heeft (wellicht al) enige kennis van de sociale wetgeving? Misschien ben je ook nog ervaringsdeskundige? De vragen van bezoekers richten zich voornamelijk op WAO/WIA/WAJONG/Wet Poortwachter en schuldhulpverlening.
Jij bent als vrijwillig spreekuurhouder bereid deze kennis op te doen door deel te nemen aan provinciaal georganiseerde trainingen (De Pijleracademie*) en/of regionaal georganiseerde voorlichting en bijscholing in Sittard of Maastricht.
Spreekuren worden (waar mogelijk) met twee personen gehouden. Samen kunnen werken en elkaar versterken is daarom ook heel belangrijk. Evenals kennis van de sociale kaart Westelijke Mijnstreek en contact kunnen aangaan met collega organisaties.
Het nieuw in te richten spreekuurpunt (locatie nog niet bekend) wordt organisatorisch (coördinatie, administratie, budget, scholing & overleg) ondergebracht bij een regionale stichting. Daarnaast zal er samenwerking/overleg worden gerealiseerd met het spreekuur/inlooppunt in Sittard.
En naast aangeboden scholing en een vrijwilligersvergoeding worden vanzelfsprekend alle reis- onkosten vergoed.
Interesse? Neem contact met ons op via:
depijler@burgerkrachtlimburg.nl of GSM 0658073018
Geef een antwoord